• Follow us on
  • rss

GESCHIEDENIS VAN HET SPOORHUIS

De geschiedenis van het Spoorhuis Vinkeveen beslaat al meer dan 100 jaar.
Onderstaand lees je de geschiedenis in het kort, en hier kun je een PDF downloaden over de bijzondere geschiedenis van het Spoorhuis Vinkeveen.

De feestelijke opening van het station op 1 december 1915.

Het Spoorhuis Vinkeveen -markant monument

 

Het Spoorhuis Vinkeveen is een voormalig station aan de verdwenen spoorlijn Aalsmeer – Nieuwersluis. Het stationsgebouw, feestelijk geopend op 1 december 1915, is uitzonderlijk ongeschonden de tijd doorgekomen. De laatste passagiers- trein vertrok op 3 september 1950, de laatste goederen-trein op 30 mei 1986. Plaatselijk staat het voormalige station Vinkeveen bekend als Het Spoorhuis. Het karakteristieke gebouw – een ware tijdcapsule –  is van oktober 2015 tot maart 2016 gerestaureerd en nu beschikbaar voor evenementen, foto-shoots, lezingen en culturele producties. Bewoner Gert Tetteroo voert de directie over dit inspireerde gebouw.

Het perron in de jaren ’30, met stationschef Boellaard.
3 september 1950 – Stationchef Boellaard geeft het laatste treinkaartje uit.
Geschiedenis van het Spoorhuis Vinkeveen
Foto die wij van Greet Boellaard (het kleine meisje op schoot) kregen, de jongste dochter van stationschef Boellaard.
Juni 1967 – een speciaal gecharterde trein met HEMA-personeel op hun jaarlijkse uitstapje
‘Spoeltrein’ – eind jaren ’70 – begin jaren ’80

Het Spoorhuis heeft van 1915 tot 1950 dienst gedaan als Station Vinkeveen. Na 1950 – toen het passagiersvervoer over de nooit erg rendabele spoorlijn werd gestaakt –  is het in gebruik geweest als woonhuis, fietsenmakerij en bric-à-brac winkel van de familie Stoof. Het spoortracé, waarover tot 1986 nog goederen- en speciale treinen reden, is gemakkelijk te herkennen in het landschap; er is  een wandelpad aangelegd, het Bellopad. In 2011 kocht het Vinkeveense bedrijf VOBI het Spoorhuis aan.

 
30 mei 1986 – de laatste goederentrein passeert het Spoorhuis
Jan Stoof met zijn tweedehands-winkel in de wachtkamer

De restauratie van het Spoorhuis in 2015/2016

 

Restauratie: De restauratie begon maandag 5 oktober 2015. Eigenaar VOBI nam het exterieur en de constructieve zaken voor zijn rekening, bewoners Gert Tetteroo en Arnold Dolfing het interieur. Hun uitgangspunt: met respect voor de vele historische details het pand klaar te maken voor de volgende 100 jaar. Op 1 december 2015 vierden wij midden in de verbouwing de 100e verjaardag van het pand gevierd.  Op 7 maart 2016 openden Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Maarten Divendal het flink opgefriste Spoorhuis. Het bovenhuis wordt net als vroeger, toen de stationschef en zijn familie hier woonden,  bewoond. De begane grond is weer publiek toegankelijk en kan gehuurd worden voor bijzondere evenementen. Ook hei-sessies, vergaderingen en brainstorm dagen vinden hier een inspirerend onderkomen.