• Follow us on
  • rss

Filmhuis

Spoorhuis Filmhuis
Het fijnste filmhuis van Nederland

Met Spoorhuis Filmhuis doen intrigerende films uit de hele wereld het oude station aan om ‘passagiers’ mee te nemen naar andere streken. In de voormalige wachtkamer kunnen wij 35 gasten in bioscoop-opstelling ontvangen, met lekker groot filmdoek en professioneel geluid. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt een liefhebber over de film, regisseur, spelers en achtergrond. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk in het oude bagage-depot nog even na te genieten. Geen pauze.
Een redactie-team stelt jaarlijks het programma samen. Het team van 2019/2020: Marianne Verkade, Jacqueline Mondeel, Theo Witkamp en Gert Tetteroo.
Suggesties voor bijzondere vertoningen welkom!

De films van 2019/2020

Zondag 20 oktober, start 19.30 uur: Woman at War UITVERKOCHT *
* in de toekomst programmeren wij -als een film zo snel uitverkoopt- een tweede voorstelling op dezelfde dag. Dat kan 20 oktober niet i.v.m. de officiële opening van het Filmhuis.
(IJsland 2018, 1 u 41 m)

Op zondag 20 oktober vindt de allereerste filmhuis-avond plaats in het Spoorhuis Vinkeveen. De toon wordt direct gezet met de film Woman at War van regisseur Benedikt Erlingsson uit 2018. De gedreven IJslandse milieuactiviste Halla (een rol van Halldóra Geirharðsdóttir) maakt op bijzondere wijze  in haar eentje hoogspanningsmasten onklaar. Ze ziet IJsland ecologisch naar de bliksem gaan en wil de inwoners wakker schudden met harde actie tegen buitenlandse investeringen in de energie-industrie. Na vijf sabotageacties wordt er druk gespeculeerd wie er achter de aanslagen kan zitten. De IJslandse autoriteiten maken – nota bene met de hulp van de CIA(!) – jacht op de onbekende dader(s). Het blijft gissen naar de motieven en niemand verdenkt een vrouw als Halla, die in haar vrije tijd het dorpskoor dirigeert, als de dader.
Woman at War raakt – op soms amusante wijze – aan het noodzakelijke debat over hoe je de wereld kunt veranderen en de vraag hoever je daarbij mag gaan met actievoeren. Marianne Verkade houdt voorafgaand aan de film een korte presentatie over de regisseur en achtergrond.

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Om de premiere te vieren biedt Het Spoorhuis alle kijkers ook een feestelijk drankje en IJslandse hapjes aan.
Reserveer hier je tickets voor Woman at War – uitverkocht

Zondag 17 November , start 19.30 uur: The Salesman
(Iran 2016, 2 u 5 m,  Oscar voor de beste niet-Engelstalige film 2017, Cannes Filmfestival 2016  best screenplay and best actor)

The Salesman (in het Perzisch: Forušande) van de bekroonde Iraanse regisseur en schrijver  Asghar Farhadi vertelt het verhaal van een acteurs-echtpaar dat samen in Arthur Miller’s ‘Death of a Salesman’ speelt. De vrouw wordt op het toneel aangevallen, waarna haar aan post-traumatische stress leidende echtgenoot op zoek gaat naar de dader.  Met Taraneh Alidoosti en Shahab Hosseini in de hoofdrol wordt The Salesman gezien als een van de beste Iraanse films ooit.  Gert Tetteroo houdt voorafgaand aan de film een korte presentatie over de regisseur en het artistieke leven in Iran.

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Reserveer hier je tickets voor The Salesman

Zondag 15 December, start 19.30 uur: Mirai
(Japan 2018, 1 u 40 m)
Een hoogtepunt uit de beroemde Japanse animatie-films van regisseur Mamoru Hosad. Wanneer de vierjarige Kun zijn pasgeboren zusje Mirai ontmoet, is hij in eerste instantie dolbij met haar komst. Maar als de aandacht van zijn ouders steeds meer naar Mirai gaat, voelt Kun zich al snel buitengesloten en boos. Theo Witkamp houdt voorafgaand aan de film een verhaal over de bijzondere geschiedenis van de Japanse animatiefilm, en over het werk van regisseur Hosad.
VPRO Cinema (★★★★) ‘Heerlijk magisch-realistisch familiedrama’
de Volkskrant (★★★★★) ‘Ronduit magisch’
NRC (★★★★) ‘Fenomenaal fotorealisme waar Pixar een puntje aan kan zuigen’

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Reserveer hier je tickets voor Mirai

De films voor 2020 (meer info volgt rond 15 oktober)

Zondag 19 jan, 19.30: The Danish Girl. Jacqueline Mondeel houdt voorafgaand aan de film een verhaal over de regisseur en de geschiedenis achter de film.

Zondag 16 febr, 19.30: een fantastische Thaise film, titel kunnen we vanwege licentie pas later noemen

Zondag 15 mrt, 19.30: een bijzondere Israëlische film, titel kunnen we vanwege licentie pas later noemen

Zondag 19 april, 19.30: een briljante Zuid-Koreaanse film, titel kunnen we vanwege licentie pas later noemen

Zondag 3 mei, 19.30: Darkest Hour, over het leven van Winston Churchill, plus een documentaire/filmclips van zijn beste speeches en andere hoogte/dieptepunten uit zijn leven.

Zondag 21 juni, 19.30: De grande finale van het seizoen 2019/2020 titel kunnen we vanwege licentie pas later noemen, met de filmhit van 2019/2020, waarbij Tarantino-fan Gert Tetteroo een verhaal houdt over het bijzondere werk van deze regisseur, inclusief de rol van geweld in zijn films.

Scroll to Top