• Follow us on
  • rss

Evenementen

Het monumentale station is,  naast verhuur als locatie, ook regelmatig  geopend voor publieksevenementen: lezingen, culinaire thema- en filmavonden en alles wat bijzonder en/of streekgebonden is.  Abonneer u op onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl, of volg ons op Facebook. Ideeën voor publieksevenementen zijn welkom!

Komende Evenementen

DE POLDER VAN DE GRAAF EN DE BISSCHOP
POLDERSAFARI – VAN 1 MEI TOT EN MET 31 OKTOBER 2021
van 10.00 – 13.30, euro 22,50 p.p. inclusief koffie/thee/lekkers/heerlijke lunchVanaf zaterdag 1 mei 2021 tot en met zondag 31 oktober 2021 worden op vier dagen per week twee poldersafari’s georganiseerd tussen het Spoorhuis Vinkveen en Kaasboerderij van der Arend in Vinkeveen. Na ontvangst met lekkere streekproducten in het Spoorhuis of op de boerderij (en een verhaal over beide gebouwen) wandelt u over het oude spoor door een van oudste en mooiste polders van Nederland: de Demmerikse polder. Een bevlogen gids vertelt het verhaal van het cruciale jaar 1122 en de Grote Ontginning die Nederland revolutionair veranderde, de turf-industrie, het water, de vogels in het prachtige Demmerikse vogelreservaat en de helende kracht van het landschap. Die u ook zelf ervaart!  Bij de Ruïne van Vinkeveen wordt het verhaal van de familie Pauw verteld, die hier tot eind jaren ’50 de spoorbrug bediende. Na terugkomst krijgt u een heerlijke lunch met broodjes kaas van kaasboerderij Van der Arend.
Voor-reserveren kan per email naar info@hetspoorhuis.nl
De boekings-site gaat 1 maart open, wij sturen u hiervan bericht.

Leden Rabobank: de startdatum van de poldersafari’s is uitgesteld tot zaterdag 1 mei vanwege Corona. Stuurt u svp een email met uw kortingscode naar info@hetspoorhuis.nl, dan berichten wij u wanneer de nieuwe data bevestigd zijn en kunt boeken.

Woensdag 21 oktober: Ga mee op Polder-safari!
Uitgesteld vanwege de Corona-maatregelen

Ga deze herfstvakantie mee op polder-safari in en rond de Demmerikse polder van Vinkeveen. Ontdek de polder vanuit een oude tram, leer meer over hoe we in deze en andere laag gelegen polders droge voeten houden en beleef een spannende roofvogel show.

Speciaal voor kinderen tot 12 jaar organiseert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen met het Spoorhuis Vinkeveen een bijzondere safari  langs hoogte- en dieptepunten van de Ronde Venen. Een van de hoogste punten is het Spoorhuis Vinkeveen, het diepste punt ligt daar vlakbij,  langs het Bellopad bij de Veldwetering. Daar vind je zelfs het op een-na-diepste punt van Nederland, 6.7 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dus onder zeeniveau. Zonder dijken zouden hier vissen zwemmen!

Je kunt  woensdag 21 oktober meedoen met een aantal spetterende activiteiten, geschikt voor kinderen tussen 8 en maximaal 12 jaar oud. Neem een van je ouders of verzorgers gerust mee! Wel even reserveren want het aantal plaatsen is beperkt: info@hetspoorhuis.nl
Uitgesteld ivm de Corona-maatregelen

rij met een tram door de Demmerikse polder
In een oude tram die door de boer met zijn tractor wordt getrokken. Aan boord van de tram wordt het bijzondere verhaal vertelt over de vele vogels die hier in het voorjaar broeden, en over de familie Pauw die hier tot 1950 met 11 kinderen in een nu verdwenen spoorhuisje midden in de polder woonde.  Zonder elektriciteit en stromend water, en zelfs zonder wifi!

Ondertussen drinken je ouders/begeleiders een heerlijk kopje koffie of thee in het Spoorhuis, waar zij genieten van een verhaal over de geschiedenis van dit monument uit 1915, inclusief foto’s en herinneringen aan vele oud-bewoners (ouders/verzorgers kunnen vanwege de Corona-voorschriften niet mee met de tram).

– beleef een spannende roofvolgelshow
Na de safari-tocht met de tram wandel je samen met je ouders naar het op een na diepste punt van Nederland, vlakbij het Spoorhuis. Maar liefst 6.7 meter onder zeeniveau! Hier is kort geleden een roofvogel-zitpaal geplaatst. Daarop kunnen roofvogels rusten na op muizen te hebben gejaagd. De roofvogel-zitpaal wordt 21 oktober feestelijk geopend door…….echte roofvogels. Valkenier Angelique Van der Linden vertoont hier samen met haar vogels een mooie show, en we vertellen jullie ook hoe we hier in de polder droge voeten houden.

Het programma wordt op woensdag 21 oktober 3 keer uitgevoerd:

– vertrek Spoorhuis 11.00
– vertrek Spoorhuis 13.00
– vertrek Spoorhuis 15.00

Adres: Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is vanwege de corona maatregelen beperkt, dus reageer snel en geef aan welk tijdstip je voorkeur heeft. Vooraf reserveren is verplicht.
Reserveren of vragen: stuur een email naar info@hetspoorhuis.nl
Schrijf in de email: de namen van de deelnemers (max. 1 ouder/verzorger per kind tot 12 jaar), het telefoonnummer en het tijdstip van je 1e keuze.
Het wordt mooi dit! Dit programma is mogelijk gemaakt door onze samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi & Vecht.
Uitgesteld ivm de Corona-maatregelen

Corona
Dit programma is helemaal Corona-proof, conform de actuele richtlijnen van het kabinet. Mochten de aanwijzingen verscherpt worden hoor je dit van ons. Kom niet als je ziek bent of ziekteverschijnselen hebt. Per kind kan er maximaal 1 ouder/verzorger mee komen. Meer informatie over de Corona maatregelen sturen wij je na reservering.

Eerdere Evenementen in het Spoorhuis
Tussen begin maart en 20 oktober werden alle evenementen afgelast vanwege de Corona-crisis.

Zondag 3 mei, 19.30: Darkest Hour
Geannuleerd wegens Corona-crisis
(Engeland 2018, 1 u 54 m, bestel hier je tickets)

Een speciale bevrijding-special van Spoorhuis Filmhuis, waarbij Gert Tetteroo een wat langere inleiding houdt met de grootse speeches van Churchill.
Darkest Hour is een meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill in 1940 aan het bewind komt en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler. Regisseur Wright (Atonement) levert een vol vaart en humor vertelde oorlogsdrama. Maar de film is van acteur Gary Oldman, die onherkenbaar (én fantastisch) is als Churchill en over de hele linie sterk tegenspel krijgt. Met als grootste uitschieter de Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).
NRC over Darkest Hour: Darkest Hour’ geeft Churchill in mei 1940 het drama dat dit sleutelmoment in de wereldgeschiedenis verdient. Gary Oldmans Churchill is de beste ooit.

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers uit de tijd van Churchill. Bestel hier je tickets.

Spoorhuis Filmhuis Zondag 19 april, 19.30: Manta Ray
Geannuleerd wegens Corona-crisis
(Thailand 2018, 1 u 48 m, bestel hier je tickets)

Een Thaise visser ontfermt zich over een gewonde man die hij aantreft in de bossen aan de kust. Daar spelen zich geheimzinnige zaken af. Vele lichamen zijn er haastig begraven. ’s Nachts dwalen lichtjes rond als zielen van overledenen. De visser noemt de man Thongchai. Hoewel deze geen woord spreekt en vermoedelijk doof is, bloeit er kalmpjes een mooie vriendschap. Dit brengt de visser tot een besluit met verregaande gevolgen. Wanneer hij op een dag niet terugkeert van zee neemt Thongchai stap voor stap het leven van zijn redder over – zelfs diens teruggekeerde ex-vrouw.
Het realisme van dit aanvankelijk eenvoudige verhaal vermengt zich met magische elementen tot een complex geheel met veel ruimte voor interpretatie. Aroonpheng draagt deze eerste lange speelfilm op aan de Rohingyas, want de doden kunnen omgekomen vluchtelingen uit buurland Myanmar zijn. Deze poëtische hommage werd onder meer bekroond als beste film in de Orizzonti-sectie van Venetië.
NRC schrijft over Manta Ray: Manta Ray laveert tussen realiteitslagen; we raken erdoor betoverd zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Het magische laat ons alleen maar beter kijken.
Trouw schrijft over Manta Ray: Kun je door het kijken van een film verliefd worden op de geest van de maker? Want wat een prachtig tragische verbeelding van vriendschap is dit Thaise debuut. Woorden heeft de film nauwelijks nodig, ook al is er zoveel dat kan worden gezegd.

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Bestel hier je tickets.

Vrijdag 20 maart 20.00 uur lezingen-serie grote monotheïstische godsdiensten:
Het bahá’í-geloof, inclusief film ‘Dawn of Light’. (geannuleerd ivm de Corona-crisis)

Het bahá’í-geloof is een monotheïstische religie die in de negentiende eeuw gesticht is door Bahá’u’lláh in Perzië (Iran) en de geestelijke eenheid van de mensheid benadrukt. Wereldwijd zijn er naar schatting zeven miljoen bahá’ís in meer dan tweehonderd landen.
Gerard Peelen uit Abcoude is een van hen en vertelt ons meer over deze bloeiende geloofsgemeenschap. Tevens wordt de film ‘Dawn of Light’ (50 minuten) vertoond op een groot filmscherm met persoonlijke verhalen van bahá’ís.
Zaal open 19.30, toegang gratis. Aanmelden bij grpeelen@gmail.com.
Volg deze pagina voor komende lezingen over Zoroastrisme, Boeddhisme, Islam en Christendom.

Spoorhuis Filmhuis Zondag 15 mrt,19.30 uitverkocht, Extra voorstelling: matinee om 15.30!
Parasite – geannuleerd ivm de Corona-crisis. 
(Zuid-Korea 2019, 2 u 12 m). Beide voorstellingen zijn uitverkocht

In hun armoedige kelderappartement in Seoul weten Ki-woo (Choi Woo Shik ), zijn zus Ki-jung (Park So Dam) en hun ouders maar nét hun hoofd boven water te houden. Tot de jongen via een vriend de kans krijgt om bijles Engels te geven. Goed, hij moet er wat papieren voor vervalsen. Maar daarmee krijgt hij in Parasite wel een voet tussen de deur bij een rijk gezin. Wat lijkt te beginnen als een sociaal-realistisch drama, ontwikkelt zich al snel tot een lichtvoetige oplichterskomedie. Die vervolgens vrijwel naadloos overgaat in een bijtende sociale satire, een spannende thriller en een bloederige tragedie.
De Volkskrant schrijft over Parasite: Parasite, van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, is een meesterwerk ★★★★★
The New York Times schrijft over Parasite: Brilliant, en ook: The film of the year

Locatie: Het Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68, Vinkeveen. Zaal open: 19.00 Aanvang voorstelling:19.30.
Voor de matinee: zaal open: 15.00 Aanvang voorstelling:15.30
Toegang: euro 10,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers.
Update: Beide voorstellingen van Parasite zijn uitverkocht

Spoorhuis Filmhuis Zondag 16 febr, 19.30: The Danish Girl.

De Oscar-winnende film ‘The Danish Girl’ vertelt het verhaal van de Deense Lili Elbe (1882-1931), die als man geboren werd als Einar Wegener. Voor zover bekend is Lili de eerste transgender uit de wereldgeschiedenis die een geslachtsoperatie onderging. De film, die zich grotendeels afspeelt in Kopenhagen en Parijs van de jaren ’20, volgt Einar/Lili op een bijzondere en intieme wijze. Jacqueline Mondeel houdt voorafgaand aan de film een verhaal over de regisseur en de geschiedenis achter de film.
Wat een GEWELDIG MOOIE film was dit. WOW!

Dinsdag 28 januari 2020: herdenking 75e verjaardag bevrijding Auschwitz en alle slachtoffers van de holocaustOp 27 januari 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz, het internationale symbool van de holocaust, werd bevrijd. Het tijdelijke monument Levenslicht,  ontworpen door Studio Roosegaarde namens het Nationaal Comite 4 en 5 mei, reisde in 2020 door Nederland ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Holocaust. Dinsdagavond  28 januari werd de installatie op het plein voor het Spoorhuis geplaatst, ingeleid door wethouder Rein Kroon en initiatiefnemer Michael Gugggenheim. Scholieren van alle scholen in Vinkeveen legden een lichtgevende steen op het monument, en leden van Jeugdtheater Abcoude speelden een op de oorlog gebaseerde voorstelling. Een mooi en betekenisvolle herdenking ivm 75 jaar bevrijding waaraan 250 mensen deelnamen. 

Spoorhuis Filmhuis Zaterdag 18 jan en Zondag 19 jan 2020 19.30: Once Upon a Time in… Hollywood
Zaterdag E
xtra voorstelling, voor zaterdag nog tickets beschikbaar!! (zondag is uitverkocht)
(VS 2019, 2 u 41 m,)

We beginnen het nieuwe jaar met een van de meesterwerken van 2019: Once Upon a Time in… Hollywood van Quintin Tarantino,  een liefdesverklaring aan het Los Angeles en Hollywood van 1969 met Leonardo DiCaprio en Bradd Pitt. Maar naast liefde is er ook ook het kwaad, dat zich bijvoorbeeld uit in de gruwelijke moord van Charles Manson op Sharon Tate. En of die hippie-meisjes wel zo lief zijn….. Tarantino op zijn best, de Volkskrant en The Guardian gaven Once Upon a Time een jubelende recensie. De film zal ook hoog scoren bij de komende Oscar-dans. Tarantino-fan Gert Tetteroo houdt een korte inleiding over het bijzondere werk van de film-meester.
The Guardian over deze bijzondere film:  ***** Tarantino’s dazzling LA redemption song.  With Leonardo DiCaprio and Brad Pitt playing a TV actor and stuntman who cross paths with the Manson cult, Tarantino has created outrageous, disorienting entertainment

 

Spoorhuis Filmhuis zondag 15 December 2019, start 19.30 uur: Mirai
(Japan 2018)

Het Traditionele ‘Tussen Jacht en Keuken’ 5 gangen wild diner
Een viering van de cultuur van de jacht
Zaterdag 23 (uitverkocht) en Zondag 24 november (uitverkocht) 2019, 18.00 – 21.00 uur (alleen via reservering: info@hetspoorhuis.nl)

Een nieuwe traditie is geboren: zaterdag 23 en zondag 24 november vond voor de derde keer het ‘Tussen Jacht en Keuken’ wild diner plaats in het uitverkochte Spoorhuis Vinkeveen, een viering van de cultuur van de jacht. Heerlijk, zalig, sfeervol, en (hart) verwarmend op zo’n echte herfstavond in November.
Op basis van wild uit eigen jachtveld van Bob van der Spruijt werd een 5-gangen walking dinner geserveerd waar de zuiverheid van dit vlees volkomen tot zijn recht kwam. Een unieke avond waarbij  presentaties over de jacht worden afgewisseld werden met smakelijke wild-gerechtjes.
Kosten: euro 63,00 per persoon, all inclusive: een vijf-gangen wild-diner, een heerlijk wijn-arrangement en alle andere drankjes.
Reservering via info@hetspoorhuis.nl. Van harte welkom  – alleen nog wachtlijst-plaatsen beschikbaar.

De Ronde Venen Marathon
Zondag 17 november 2019

Wat een heerlijk zonnige en sprankelende Ronde Venen Marathon 2019! 1000 lopers onder ideale sportieve, en zonnige, omstandigheden. Wij waren verzamelplaats voor de Vinkeveense vrijwilligers,  sponsor en fris-post voor alle lopers. Volgend jaar weer!

Spoorhuis Filmhuis zondag 17 November 2019, start 19.30 uur: The Salesman
(Iran 2016, Oscar voor de beste niet-Engelstalige film 2017, Cannes Filmfestival 2016  best screenplay and best actor)
Update 16.11: uitverkocht

Opening Spoorhuis Filmhuis
Zondag 20 oktober 2019, 15.15 uur
Spoorhuis Filmhuis is geopend! In de middag trapte wethouder Alberta Schuurs de filmcyclus af met een van haar favorieten: The Guilty. Een Deens juweeltje, spannend en verrukkelijk anders-dan-anders. ’s Avonds Woman at War voor een uitverkocht huis: zo mooi, belangrijk maar ook grappig


Zondag 20 oktober 2019, start 19.30 uur: Woman at War UITVERKOCHT *
* in de toekomst programmeren wij -als een film zo snel uitverkoopt- een tweede voorstelling op dezelfde dag. Dat kan 20 oktober niet i.v.m. de officiële opening van het Filmhuis.
(IJsland 2018)

Vanaf 20 oktober 1 x per maand een goede film in het fijnste filmhuis van Nederland. En vanwege de premiere op 20.10  een lekker drankje en IJslandse hapjes van het huis.

Open Monumentendag 2019
In een Rijtuigie langs uniek erfgoed
Zondag 15 september 2019, 10.00 – 16.00

Dit was de mooiste Open Monumentendag ooit, waarbij meer dan 350 bezoekers hebben genoten van het Spoorhuis, een vaartocht of per rijtuigie naar Gemaal de Ruiter, of een wandeling met gids van Staatsbosbeheer door het natuurgebied De Demmerikse polder, pal bij het Spoorhuis. Volgend jaar weer! (i.s.m. Gemeente de Groene Venen, de Groene Venen, Waterschap AGV en Staatsbosbeheer). Foto’s: Eric Martin en Cock Willers.

Zondag 26 mei 2019: KunstRondeVenen 2019
11.00 – 17.00 uur

Kunstenaar en buurvrouw Laura Ruhe gebruikte het Spoorhuis voor een zondag als atelier  en galerie voor haar bijzondere beeldhouw-werken, samen met schilder Elianne Groenhart .
Als onderdeel van de manifestatie “Kunst Ronde Venen 2019” vond je hier harde kunst, honderden bezoekers en heerlijke koffie dankzij de samenwerking met weekblad De Groene Venen. Mooi!

De Vinkeveense Palingvisser
Een dag uit het leven van Bert Klinkhamer
Vrijdag 10 mei 2019, 10.00 -14.00
UPDATE  7 MEI: UITVERKOCHT, ALLEEN NOG WACHTLIJST-PLAATSEN BESCHIKBAAR

 

Een mooie (!) dag uit het leven van palingvisser Bert Klinkhamer. We voeren met hem mee langs zijn fuiken in de Vinkeveense plassen en kregen bij terugkomst in het Spoorhuis naast een verrukkelijk broodje Vinkeveense paling een prachtverhaal over het leven van deze bijzondere vis. Met dank aan Klaas Pater voor de boottocht met historische toelichting en Annet Klinkhamer voor de foto’s.

Spoorzoeken langs het Bellopad op 2ePaasdag 2019
Powered by De Paashaas en Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Maandag 22 april 2019, 12.45 – 15.00

      
Op Tweede Paasdag organiseerden wij samen met Waterschap Amstel Gooi en Vecht twee heerlijke wandelingen over het Bellopad:  een polderwandeling en een waterwandeling incl. lezing in het Spoorhuis waar de kinderen paaseieren konden zoeken.  De fantastische gidsen Arie Bunschoten (water), Klaas Pater (geschiedenis) en Piet Heemskerk (vogels), en het prachtige weer,
maakten het helemaal af 👌☀️

Mede mogelijk gemaakt door:

 

Opening Ruine van Vinkeveen
Woensdag 21 maart 2019, 16.00 – 19.00

De ruïne van Vinkeveen werd geopend door wethouder Marja Becker (Gemeente De Ronde Venen) en Kees de Lange (Staatsbosbeheer). Wandelaars langs het www.bellopad.nl kunnen nu in het levensverhaal van de familie Pauw stappen – die van 1937 tot 1955 met 11 kids in dit spoor-brugwachtershuisje woonde. Veel plezier – vlakbij de Demmerikse kade. (Foto’s Hans ter Hoek en Marnix Schmidt).

Woensdag 13 maart: opening Demmerikse Wetland

Zelfs de weergoden waren ons goedgezind bij de opening door gedeputeerde Mirjam Maasdam van vogelreservaat Demmerik, waarvoor de hele buurt was uitgenodigd.
Komt dat zien langs het www.bellopad.nl, en bekijk hieronder alvast de verbluffende drone-opnames van dit unieke gebied.

De Oude Spoordijk Blijft! Natuurlijk
December 2018 / Januari 2019

 

Voor twee maanden was het Spoorhuis met grote regelmaat actiecentrum van actiecomité ‘De Oude Spoordijk Blijft! Natuurlijk! De Gemeente was van plan om delen van het www.bellopad.nl te asfalteren voor fietsers en ander langzaam (dus ook gemotoriseerd)  vervoer, dwars door natuurgebieden. Het actiecomité handelde doeltreffend, want wij overtuigden samen met vele vrijwilligers en partners de Gemeente in korte tijd ‘op het foute pad’ te zijn. De gemeente trok de plannen eind januari in – en iedereen voelde zich winnaar want een unieke historische spoordijk dwars door twee natuurgebieden was behouden. En voor fietsers bleken er tal van andere mogelijkheden.
Zijn alle doelen bereikt? Zeker niet, over het Spoordijk-traject Mijdrecht – Wilnis (N212) start in 2019 een inspreek-traject voor bewoners en belanghebbenden. Wij doen daaraan mee, met nadruk op de cultuurhistorische waarde van de spoordijk en de veiligheid en beleving van de wandelaars op dat stuk Bello-pad. De Stichting Spoorhuis Vinkeveen, initiatiefnemer van het Bello-pad, zal hier de honneurs waarnemen. En mocht het, onverhoopt en onvoorzien, in de toekomst toch nodig zijn om de strijdbijl weer op te graven weten we jullie te vinden. Want wat was de steun massaal, overweldigend, bijzonder, origineel en hartverwarmend. En cruciaal: het actiecomité kreeg hierdoor vleugels, en het resultaat mag er wezen: De Oude Spoordijk Blijft! Natuurlijk!

Demmerikse Wetland Safari
Zondag 20 januari 2019, 14.30 – 17.00
Update 19.01: uitverkocht


De Demmerikse polder is in de afgelopen jaren door de Provincie Utrecht, in samenwerking met De Groene Venen, Staatsbosbeheer, Gemeente De Ronde Venen, programmabureau Utrecht-West en anderen, veranderd in een prachtig en dynamisch natuurgebied: weidevogels-reservaat, boerderijen en sinds november 2018 is ook het nieuwe ‘Wet-land’, vlak bij het Spoorhuis,  te bewandelen. Ondergetekende schreef daarover:  Halleluja! Trompetten!
Het verbluffend mooie gebied wordt in maart 2019 officieel geopend, maar zondag 20 januari kregen wij een sneak preview samen met projectleider Floris Jansen (Provincie Utrecht). De Demmerikse wetland-safari was verrukkelijk. Eerst vertelde Floris  in een uitverkocht Spoorhuis over het denkwerk achter het onlangs opgeleverde natuurgebied. En daarna de safari – door uniek polderlandschap pal bij het Spoorhuis. Kom maar snel kijken, het is zo mooi. Officiële opening komende maart (maar nu al te bewandelen).

De Ronde Venen Marathon
Zondag 18 november 2018

De Ronde Venen Marathon 2018 kon niet mooier: fris, zon en meer dan 660 lopers. Het Spoorhuis was sponsor en verversingspost,
ook voor de vrijwilligers die de marathon mogelijk maken. Volgend jaar weer!
https://www.derondevenenmarathon.nl

Het Traditionele ‘Tussen Jacht en Keuken’ 5 gangen wild diner
Een viering van de cultuur van de jacht
Zaterdag 10 en zondag 11 november 2018, 18.00 – 21.00 uur (alleen via reservering: info@hetspoorhuis.nl)
Beide avonden uitverkocht. 

Een nieuwe traditie is geboren: zaterdag 10 en zondag 11 november vond voor de tweede keer het ‘Tussen Jacht en Keuken’ wild diner plaats in het Spoorhuis Vinkeveen, een viering van de cultuur van de jacht. Heerlijk, zalig, sfeervol, uitverkocht en (hart) verwarmend op zo’n echte herfstavond in November.
Op basis van wild uit eigen jachtveld van Bob van der Spruijt werd  een 5-gangen walking dinner geserveerd waar de zuiverheid van dit vlees volkomen tot zijn recht kwam. Een unieke avond waarbij twee presentaties over de jacht – een van palingvisser Bert Klinkhamer –  werden afgewisseld  met smakelijke wild-gerechtjes.

 

Volgend jaar november weer! Met dank aan Roland Janssen voor de fotografie.

Maarten van Rossem over Trump en de politieke toekomst van Amerika
Zondag 4 november 2018, 15.00 – 17.00 uur
update 13.10: Maarten van Rossem uitverkocht, ook de wachtlijst is vol.
Een prachtige middag waar Nederlands bekendste historicus sprak over zijn specialisme: Amerika en de Amerikaanse politiek. Precies 2 jaar na de verkiezing van Donald Trump, en 2 dagen voor de cruciale Amerikaanse congresverkiezingen van 2018 keek Maarten terug en vooruit op het politieke landschap in wat tot voor kort onze belangrijkste bondgenoot was. De politieke toekomst van Amerika ziet er volgens Maarten niet zo goed uit omdat de benodigde staatkundige veranderingen niet realiseerbaar zijn. En omdat populisten als Trump op de juiste electorale knoppen weten te drukken. Fasten your seatbelts!

Speuren naar Sporen, lezing over de Haarlemmermeer-spoorlijnen, het Spoorhuis en het Bellopad. 
Zaterdag 13 oktober 2018, 15.00 – 17.30 door Piet Pijper en Gert Tetteroo

Piet Pijper, een begenadigd spreker, vertelde in het Spoorhuis Vinkeveen beeldend over ‘Speuren naar Sporen’, een zoektocht naar wat nog herinnert  aan de Haarlemmermeer-spoorlijn in het huidige landschap tussen Utrecht, Leiden, Haarlem en Amsterdam.  Piet liet dit zien aan de hand van foto’s van fotograaf Hans ter Hoek zoals bovenstaande foto van station Gouwsluis. Naast stationsgebouwen als het  Spoorhuis Vinkeveen zijn er in het landschap her en der nog vele andere sporen van de Haarlemmermeer-spoorlijnen terug te vinden. Piet en Hans hebben ze teruggevonden en vastgelegd in een foto-rapportage waarin de onderlinge samenhang van deze herinneringen wordt verbeeld. Het was de tweede keer dat Piet hier sprak, en wij opteren voor lezing nummer 3.
Spoorhuis directeur Gert Tetteroo vertelde over de geschiedenis van het pand en zijn bewoners – met tussen de spreekbeurten door een korte wandeling over het Bellopad naar de aldaar geplaatste NAP-Peilschaal Vinkeveen. Inhoudelijk en qua weer/temperatuur was het een heerlijke middag in Vinkeveen.Zondag 9 september 2018 – 10.00 – 16.00

Leve Open Monumentendag! T was heerlijk, met honderden bezoekers/wandelaars/fietsers, en 6 volle boten met schipper Klaas Pater van Spoorhuis naar gemaal De Ruiter. Het Spoorhuis was zondag 09.09 geopend voor bezichtiging (gratis van 10.00 tot 16.00) , net als het prachtige Gemaal de Ruiter.  Samen met Waterschap AGV organiseerden wij fiets-, vaar-  en wandeltochten langs de mooiste industriële monumenten in de omgeving.  Zelfs de ‘Mooiste fietstocht in Europa’ – en wandelen over het Bellopad.
Mede mogelijk gemaakt door waterschap AGV, Gemeente de Ronde Venen en weekblad de Groene Venen.

Cinema Buiten bij het Spoorhuis:  de prachtige speelfilm HUGO
Vrijdag 7 september 2018, 20.30 – 23.00

Vrijdag 7 september waren wij  de grootste buiten-bioscoop van Vinkeveen en Vinkeveen!
De film Hugo was spetterend – letterlijk en figuurlijk. Met flinke dweilpauzes hebben we een heroïsche filmische avond meegemaakt – met veel gezelligheid binnen en een prachtige film buiten. Regisseur Martin Scorsese schetst in deze film het levensverhaal van het weesjongetje Hugo Cabret dat in een druk treinstation in Parijs woont en meer te weten probeert te komen over de raadselachtige erfenis van zijn overleden vader (Jude Law). Volgend jaar weer!
Cinema Buiten – IJzersterke films op historische locaties was in samenwerking van Filmtheater ’t Hoogt met het Spoorhuis, de provincie Utrecht  en gemeente De Ronde Venen, in het kader van 2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

BAS HEIJNE SPREEKT OVER ‘DE STAAT VAN NL’ (en de rest van de wereld)
Maandag 21 mei, 19.00 – 22.00 uur (Tweede Pinksterdag)

PC Hooft-prijswinnaar (2017), schrijver en denker Heijne, bekend vanwege zijn eigenzinnige column in NRC Handelsblad en de  TV-documentaire ‘Onbehagen’, sprak gepassioneerd over ‘De Staat van Nederland’ en de rest van de wereld. Bas is geen orakel, heeft niet alle antwoorden paraat, maar deelde zijn gedachten over het hedendaagse met ons. Realistisch optimisme, want we varen in onbekende wateren en de kansen en bedreigingen vliegen ons om de oren.  Een sterk inhoudelijk programma met Hollandse cockails, bieren, wijnen en vruchtensappen, met heerlijke Hollandse producten uit Vinkeveen: worst van Bob vd Spruijt, kaas van kaasboerderij Van der Arend,  groenten van  Groentenhal Kok.

Victory Boogie Woogie Bevrijdingsdiner – uitverkocht
zaterdag 5 mei 2018, 18.00 – 21.30 uur

Zaterdag 5 mei vierden we de 73e verjaardag van onze Bevrijding met een feestelijk bevrijdings-diner, samengesteld door
Maitre Dick Pater. Met  muziek uit de jaren ’40 -In the Mood!- , radio-fragmenten, videobeelden en de opbeurende woorden van Winston Churchill volgden we de opmars van de geallieerden tot en met de bevrijding. Spoorhuis directeur Gert Tetteroo hield een met veel beeld en geluid gelardeerd verhaal over zware en inspirerende tijden in mei 1945.


Het bevrijdings-diner:

Voorgerechten
Churchill Martini en Cocktail met Oranjebitter
Bevrijdingshapjes met American Corned Beef en British Stilton
Toast van Zweeds wittebrood met wilde zalm en oranje eitjes
Potage la Reine Wilhelmina

Buffet
Kip op de wijze van ‘Soldaat van Oranje’
Shepard’s Pie – een Britse klassieker met lamsvlees
Pompoen a la Canedienne
Russisch Ei / Russische Salade – heerlijke koude schotel gegarneerd met paling, sardines, zalm, vlees en groenten.
Yankee Mashed Potatoes
Geallieerde groenten – een winnende combinatie!

Dessert
New York Cheese Cake
Pancakes met Maple Syrup en blauwe bessen
Tommies Scones met clotted cream
Moskovische cake

Zaterdag 5 mei, 18.00– 21.30, Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68.
Kosten: euro 57,50 p.p., inclusief alle drankjes. Reserveren: Het diner is uitverkocht

Wat gebeurde er op 5 mei 1945 in Vinkeveen
Lezing/talk show  Donderdag 3 mei 2018, 19.30 – 21.30 uur – lezing is uitverkocht, ook geen kaarten aan de deur beschikbaar.
De avond werd live uitgezonden via RTV Ronde Venen

Naast de bovenstaande 6 verzets-helden liet ook dijkwacht Toon van Weerdenburg (1905-1945), vader van 5 jonge kinderen, op 5 mei 1945 het leven

Naast de bovenstaande 6 verzets-helden liet ook dijkwacht Toon van Weerdenburg (1905-1945), vader van 5 jonge kinderen, op 5 mei 1945 het leven

De oorlog is voorbij! In Essen bij de Krupp staat alleen nog maar de stoep! Oranje Boven! Zaterdag 5 mei 1945 was een heerlijk warme voorjaarsdag, in Vinkeveen hingen de vlaggen uit. Maar wat een vreugdevolle viering na 5 lange bezettingsjaren had moeten worden eindigde in de dood van 7 Vinkeveners en 1 Duitse soldaat, plus een aantal gewonden waaronder twee bewoners van Maria-oord. Ook verongelukte die dag NSB-burgemeester J. Hettema die, op weg naar Abcoude om de Duitser te bewegen de gevechtshandelingen te staken, met zijn motor tegen een boom (of vrachtwagen volgens een andere bron) reed. Waarom trof dit noodlot Vinkeveen op de laatste dag van de oorlog? Wie waren de slachtoffers?Aan de hand van ooggetuige-verslagen en andere bronnen ontrafelden Klaas Pater en Gert Tetteroo de tragische gebeurtenissen van 5 mei 1945 in Vinkeveen. Mien Veerhuis en Lida Touw, dochter van de omgekomen Toon van Weerdenburg,vertelden op indrukwekkende wijze hun verhaal, en hoe 5 mei 1945 hun leven getekend maar uiteindelijk ook gesterkt heeft.

Lees hier het bijzondere verhaal van de dochters van Toon van Weerdenburg

Toon van Weerdenburg (1905 – 1945)

In de zaal zaten ook familieleden van de andere slachtoffers, en David Barnouw van het NIOD hield een lezing getiteld ‘mythes over de Tweede Wereldoorlog’.

Het volgende werd duidelijk: het verzet had aanvankelijk als opdracht die dag stellingen te betrekken rond Vinkeveen, teneinde de Duitsers te ontwapenen en NSB’ers aan te houden. Later die dag, toen het ook elders in het land fout ging, werd rond 16.00 de order uitgevaardigd: terugtrekken! Die order is niet overal terecht gekomen, in alle opwinding en chaos rond de Duitse capitulatie. De leiding van het Vinkeveense verzet heeft zich waarschijnlijk te snel teruggetrokken waardoor niet alle BS’ers het terugtrek-devies hebben ontvangen en de strijd tot in de avonduren voortduurde. Maar ook concludeerden wij: ga er maar aan staan! Het was een chaotische en voor alle betrokkenen nieuwe situatie waarbij communicatie, toch al moeilijk in oorlogstijd, zeer moeilijk was. Alle verzetslieden streden met gevaar voor eigen leven al jaren voor de goede zaak, tegen het fascisme. En er is bijna geen militaire operatie waar geen kleine en grote fouten zijn gemaakt. De gebeurtenissen op 5 mei hebben wel decennia als een grauwsluier over Vinkeveen gelegen: er is veel gezwegen door de hoofdrol-spelers, ook naar hun kinderen.
Wij hebben in het Spoorhuis de doden herdacht, inclusief de twee Vinkeveense soldaten die inWO II overleden: Johan Blom en Cees Zaal.

De Weidevogels in de Demmerikse Polder – Piet Heemskerk
Lezing en talkshow Zondag 25 maart 2018, 15.00 – 17.00 uur
29573286_930905880408409_8773514296592764669_n29570880_930905890408408_4684618582642630081_n

Bioloog Piet Heemskerk stelde vanmiddag over de Demmerikse weidevogels: stand is dramatisch (-98 %) met name door hoge begroeiing, ganzenplaag en intensivering landbouw. Zijn voorstel: probeer het nog 10 jaar te verbeteren en als het dan niet lukt: loslaten. Een excellent panel met met Leon van der Arend (Demmerikse kaas/zuivel boer), Kees de Lange (Staatsbosbeheer), Frank Bos (Provincie Utrecht, natuur/ecoloog) en Gerard Korthals (voorzitter vereniging Groene Venen) liet hierover zijn licht schijnen en kwam met aanvullende en ook andersoortige conclusies / aanbevelingen. Leon van der Arend zag te weinig verschil in vogelstand tussen natuur-reservaat en landbouwgebied, en stelde dat boeren goed rekening houden met weidevogels. Kees de Lange de verkende de voordelen van extensief gebruik van land en schaalvergroting. De Provincie investeert de komende jaren aanzienlijke bedragen ivm weidevogels-stand, en heeft inmiddels de hoge begroeiing verwijderd. Gerard Korthals denkt dat intensieve landbouw grote invloed heeft, en stelde samen met een bezoeker voor om Bellopad-wandelaars en honden-bezitters via borden op het belang van rust in het broedseizoen te wijzen. Die handschoen pakken wij op!
weidevogel

De Stille Kracht in Vinkeveen
Heerlijke Rijst-tafel en verhalen over Indonesië, Zaterdag 24 maart 2018, 18.00 – 21.30 uur
Tempo Doeloe!
29572427_930674077098256_251348287325662704_n
Een druk bezochte en pittige Indonesische rijsttafel-avond met mooie verhalen over Nederlands-Indie, zoals het korte maar bijzondere leven van krantenmagnaat/playboy Dominique Berretty (1891-1934). Hij trouwde 6 x, liet t mooiste huis van Bandung bouwen en stortte uiteindelijk neer met de Uiver in Irak.
Dank Asli Indonesia voor de verrukkelijke rijsttafel (ook voor uw bedrijf te boeken) – en Jan van Dullemen voor je prachtige verhaal. http://www.mdnl.nl/mdnl/…

1238216_234845053336610_986837716_n

29511126_930674090431588_9161284854195262617_n

200 Jaar Normaal Amsterdams Peil (NAP)
Talkshow, Onthulling NAP Peilschaal Vinkeveen, receptie, Zondag 18 februari 2018, i.s.m. Gemeente De Ronde Venen en Waterschap AGV.
Hier ziet u de viering in het NOS-Journaal

onthullingnapmeter

AGV bestuurder Rolf Steenwinkel, Wethouder Anco Goldhoorn en NAP Voorzitter Leen Murre openen de NAP Peilschaal Vinkeveen.

Bij Koninklijk Besluit van 18.02.1818 werd bepaald dat het Amsterdams Peil (AP) voortaan zou gelden als referentiehoogte voor heel Nederland. In de loop van de 19e eeuw werd nog nauwkeuriger gemeten – en sinds 1891 heet het Amsterdams Peil ‘Normaal Amsterdams Peil’. Zondag 18 februari werd  in en rond het Spoorhuis stilgestaan bij het wereldwijde belang van het NAP in verleden, heden en toekomst. We haalden er zelfs het NOS Journaal mee.

bagagedepotreceptiewachtkamerlezing

Er was een talkshow met als gasten: Stichting NAP voorzitter Leen Murre, AGV bestuurder Rolf Steenwinkel, wethouder Anco Goldhoorn, Maarten Ouboter van AGV en Klaas Pater van Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Ook werd een nieuwe NAP peilschaal onthuld langs het www.bellopad.nl. Hier nog een mooi stukje TV over deze bijzondere dag.

Zaterdag 17 februari 2018: 18.00 – 22.00: UITVERKOCHT
Het verhaal en het maal van een Syrische vluchteling in Nederland
img-2780

 Mohamad Haj Kasem vluchtte twee jaar geleden uit het door oorlog verscheurde Syrië. Hij nam de zware route, via Turkije, Griekenland en daarna over de Balkan. Hij had een doel: Nederland. Waarom: dat vertelde Mohamad zaterdag 17 februari in het Spoorhuis Vinkeveen. De 25-jarige spreekt goed Nederlands en wil een cateringbedrijf en restaurant beginnen. Dat hij talent voor koken heeft konden wij die avond ook proeven, want Mohamad stelde samen met onze eigen maitre Dick Pater een heerlijk Syrisch maal samen, met:

Onze bediening gaat bij aankomst rond met:
Syrische mini-pizza’s
Yalinge: Druivenbladeren met rijst en groeten

Na de talkshow openen wij een heerlijk koud en warm Syrisch buffet met:
Linzensoep met gebakken brood
Humus: Mix van bonen met tahina, lime sap en knoflook
Fatoush: traditionele salade, mix van groenten met granaatappelsap en gebakken brood
Tonijnsalade met mais, sla, olijfolie en wortel
Mutabai: gegrilde aubergine
Kubbah: een heerlijk gekruide vleesschotel met walnoten en pijnboompitten
Kabseh: een van de beroemdste Syrische gerechten, met malse kip, traditionele kruiden en rijst
Mahashi: aardappel en paprika gevuld in een frisse tomatensaus.

Dessert:
Lousina: biscuit-dessert van dadels met noten
Kajo: abrikozencake met kaneel

Henk Butink vertelde in een met prachtige beelden verluchtigd verhaal over de pracht en ondergang van Palmyra, en Gert Tetteroo nam de aanwezigen mee op een tocht door de geschiedenis van het Spoorhuis.

Zondag 14 januari 2018, 15.00 – 17.00; UITVERKOCHT
31 maart 1960 – een spoorwandeling door de Ronde Venen – Roef Ankersmit
Speuren naar Sporen – Piet Pijper
Update: ER ZIJN GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR, de zaal is vol. Dus zonder schriftelijke reservering kunnen wij u helaas niet verwelkomen.  Maar we doen deze lezing in de late herfst van 2018 nog een keer!

 26239150_891765870989077_7859502373569787401_n26814417_891941220971542_382956176709153225_n

Donderdag 31 maart 1960 wandelde en fietste Roef Ankersmit (met rode trui op foto) van Utrecht, waar hij studeerde, naar Haarlem, waar zijn moeder op een huis paste. Roef was al vroeg spoorgek en volgde het spoor van Nieuwersluis naar Aalsmeer. De jonge en talentvolle fotograaf  maakte ondermeer onderstaande prachtfoto van de inmiddels gesloopte brugwachterswoning 49 in de Demmerikse polder. Hij had een scherp oog voor het dagelijks leven, met ondermeer de was, werkvrouwen en parende honden. Die scherpe blik geeft unieke doorkijkjes naar een verdwenen wereld. We weten nu zelfs wie de dame op doe foto is! Op 14 januari deelde  Roef meer dan 100 foto’s die hij – in verschillende periodes – van de Haarlemmermeer-spoorlijnen maakte. T was prachtig!

brugwachterhuisjelight

Dezelfde middag vertelde Piet Pijper beeldend over ‘Speuren naar Sporen’, een zoektocht naar wat nog herinnert  aan de Haarlemmermeer-spoorlijn in het huidige landschap. Piet liet dit zien aan de hand van foto’s van fotograaf Hans ter Hoek zoals onderstaande foto van station Gouwsluis. Naast stationsgebouwen zijn er in het landschap her en der nog andere sporen van de Haarlemmermeer-spoorlijnen terug te vinden. Piet en Hans (op bovenstaande foto staan beiden naast Roef Ankersmit) hebben ze teruggevonden en vastgelegd in een foto-rapportage waarin de onderlinge samenhang van deze herinneringen wordt verbeeld. Een bijzonder inspirerende presentatie, dank Piet en Hans!
stationgouwsluishansterhoek

Zaterdag 4 en zondag 5 november 2017: Wild Weekend in het Spoorhuis

wild-diner

Dat was mooi en lekker en gezellig druk Spoorhuis-fans! Zaterdag 4 (volgeboekt)  en zondag 5 november (ook volgeboekt)  vond voor het eerst het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Op basis van wild uit het eigen jachtveld van Bob van der Spruijt werd een ‘wild walking dinner’ geserveerd.

Het Menu:
* Steak tartaar van ree, klassieke tartaar van ree met kruiden crostini
* Dungesneden borst van wilde gans, creme van pastinaak, waterkers en pastinaak-chips
* Risotto van orzopasta met confit van wild zwijnbout, parmezaan en crumble van wildzwijnspek
* Slow cooked lende van hert, geserveerd met hutspot van gele wortel en glace Pedro Ximenez en gefrituurde peterselie
* Herfstachtig dessert

Een ‘walking dinner’op de begane grond van het Spoorhuis, met korte presentaties van de jager, verhalen van de stations-chef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
Dit was een activiteit van the Roundsman, Tussen Jacht en Keuken (Bob van der Spruijt) en het Spoorhuis Vinkeveen.

Zondag 10 september 2017: Open Monumentendag
spoorhuismonumentendag17b spoorhuismonumentendag17a spoorhuismonumentendag17

Samen met het Waterschap Amstel Gooi en Vecht hadden wij een heerlijk zomers programma voor Open Monumentendag samengesteld met bezichtigen, varen en wandelen. En t was  de enige zonnige dag van de week – dank u weergoden!

 Zowel het Spoorhuis als het monumentale Gemaal de Ruiter (foto) waren geopend. Zo’n 250 mensen bezochten het Spoorhuis, wandelden 50 minuten over mooiste deel Bellopad naar het gemaal De Ruiter. En dan per lijnbus, boot van schipper Klaas Pater (foto) of te voet weer terug naar het Spoorhuis. In dat spoorhuis gaf AGV archivaris Jan Blom een lezing: Droge Voeten in Vinkeveen, de geschiedenis van het waterbeheer.  Volgend jaar doen we weer mee. 

Zondag 2 juli, van 10.00 – 14.00: open huis ivm opening van het  Bellopad

bellopadopendag2 bellopadopendag3 bellopadopendag1

Het Bellopad is een wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude, vernoemd naar de beroemde locomotief op deze lijn: de Bello.  Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Het pad werd maandag 26 juni geopend door Burgemeester Divendal, en daarom was er open huis voor wandelaars en andere belangstellenden. Het was een hele fijne wandeldag!

Maandag 26 juni 2017: opening van het Bellopad

Het Bellopad is een door het Spoorhuis geïnitieerde wandelroute van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude. Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Op 26 juni werd het Bellopad feestelijk geopend.

Ochtendprogramma opening Bellopad

bellopadopeningboswachtertim bellopadopeninginterviewrtvutrecht
In de ochtend kwamen zo’n 25 groep 8-ers van basisschool De Schakel naar het Spoorhuis – voor een verhaal van de geschiedenis van dit bijzondere monument. Daarna was het wandelen geblazen – een half uur over het Bellopad terwijl boswachter Tim van Staatsbosbeheer en Luuc Mur van de Groene Venen vertelden over alles wat groeit en bloeit in de Demmerikse polder. Toen kwamen we aan bij de plek waar die middag de burgemeester het Bellopad zou openen. De kinderen hebben meegeholpen met het opbouwen van de openings installatie en toen in een heerlijk zonnetje weer terug naar het Spoorhuis, alwaar een journalist van RTV Utrecht een aantal scholieren interviewde. Een prachtige ochtend!

Middagprogramma opening Bellopad

bellopadopeningdamespauw
De middag was gereserveerd voor partners en sponsors van het Bellopad, en voor burgemeester Divendaal die het pad op een bijzondere locatie opende.
Midden in de polder, bij de Veldwetering, is het in de jaren 60 gesloopte brugwachtershuisje 49 teruggeplaatst. Niet echt, maar op een groot doek. Burgemeester Divendal onthulde het kunstwerk, samen met twee dochters van brugwachter Pauw (foto links) – die jaren in het pand gewoond hebben – en Spoorhuis directeur Gert Tetteroo. Greet Boellaard (foto rechts), dochter van de laatste stationchef van Vinkeveen, zorgde middels een stoomfluit voor stemmig lawaai. Het Bellopad is geopend!

bellopadopeningwachtkamer

Zaterdag 27 en zondag 28 mei 2017: KunstRondeVenen 2017

Kunstenaar en buurvrouw Laura Ruhe gebruikte het Spoorhuis voor een weekend als atelier  en galerie voor haar bijzondere beeldhouw-werken. Ook de kunstenaars Elianne Groenhart (schilder) en Edith Gerritsma (fotograaf) kozen het spoorhuis als ‘weekend- residence’ tijdens de Open Atelierroute Kunst Ronde Venen in mei. Ondanks de hitte konden wij honderden kunstliefhebbers, waaronder ook een aantal kopers, ontvangen.

kunstrondevenen2logo-kunstrondevenen-2017-fc-200_1486216214laura

kunstrondevenen1

Zondag 7 mei: Lezing Ad van Uchelen over De Gierzwaluw
Inclusief spectaculaire videobeelden van deze ‘100 dagen vogel’.

lezinggierzwaluwen

Gierzwaluwen-freak Ad van Uchelen weet bijna alles van zeer bijzondere vogel (en Spoorhuis-bewoner). Naast veel informatie en foto’s deelde Ad verbijsterend mooie en levensechte filmbeelden met ons die in een van zijn 10 camera-observatiekasten geschoten zijn voor de komende bioscoopfilm ‘De Wilde Stad’ . Volgend jaar nog een keertje Ad!

De Glorie van Vinkeveen
Zaterdag 8 april 2017 van 19.00 – 22.00 in het Spoorhuis Vinkeveen.
De lekkerste gerechten met Vinkeveense ingrediënten

wax-seal-vinkeveen

gloriebobimg_8010img_8011img_8012img_8013img_8014
Een persoonlijk bericht van Gert Tetteroo:
Ik woon nu iets meer dan een jaar in Vinkeveen en wat mij als restaurant-zoon direct opviel: het buitensporig goede aanbod van hoge kwaliteit voedsel, zowel in winkels als restaurants. Van de heerlijke op turf gerookt metworst van slager Bob van der Spruijt, de ambachtelijke kazen van Annie en Leon van der Arend, de autochtone paling van Bert Klinkhamer, Baambrugs big varken van de Lindenhoff, de groenten van de Groentehal aan de Demmerik (alleen de geur al als je de winkel binnenloopt),: de kwaliteit is bijzonder hoog. En bovenstaand lijstje is zeker (!) niet uitputtend, er is nog veel meer lekkers te halen alhier.

Dat hebben we 8 april laten zien, onder de bezielende leiding van Maitre Dick Pater. Met zijn 7-gangen Orient-Express diner scoorde Dick in februari al een 10 in een uitverkocht Spoorhuis. Op 8 april ging hij nog een stapje verder met het volgende verpletterend lekkere 8-gangen diner met Vinkeveense ingrediënten. En ondertussen genoten de 50 gasten en wijzelf van video’s over Oud-Vinkeveen inclusief de VaarVeiling (de oorsprong van de hoge culinaire ontwikkeling alhier), en praatjes van TopSlager Bob van de Spruijt, Kaas-virtuoos  Leon van der Arend en IJsartiest Jerry Jacob (IJsbeer).

Het Menu

# Scroppino met een amuse van palingmousse (palingvisser Bert Klinkhamer)
# ½ peertje met blauwe kaas, walnoten en honingdressing (Firma Ruizendaal, Kaasboerderij van der Arend en Honing van de Koning)
# Carpaccio van runder-rookvlees (Slager Bob van der Spruijt, De Groentehal)
# Unagi Nigiri – sushirijst met gerookte paling, zoetzure komkommer en appelstroop (Klinkhamer, Groentehal en Ruizendaal)
# Kaasterrine van 3 á 4 Vinkeveense kazen met ossenhaas en portgelei (van der Arend, Bob vd Spruijt)
# Souvlaki-spiesje (varkenshaas) op stokbrood met tzaitziki (Bob vd Spruijt, Kok en van der Arend)
# Kiprouleau omwikkeld met spek en gevuld met turf gestookte metworst en witte wijnjus, Pommes Fondant en Groenten (Bob vd Spruijt, de Haan en Kok)
# Dessertbuffet met Vinkeveense zoetigheden.

De Leveranciers:
Palingvisser Bert Klinkhamer: http://ervaarmagazine.nl/magazine-vinkeveense-plassen-02/paling-vinkeveen/

Firma Ruizendaal Waverveen: http://www.firmaruizendaal.nl/winkel/

Kaas/Zuivel boerderij Van der Arend: http://www.arendkaas.nl

Honing van de Koning: http://www.honingvandekoning.nl

De Groentehal (Kok): https://www.facebook.com/degroentehal/

Slagerij Bob van der Spruijt: http://www.slagerijbobvanderspruijt.nl

Dat was verrukkelijk dames en heren. Encore!

Zondag 2 april – lezing Bas Kreuger over de Waterlinie in De Ronde Venen
bas-kreugerlight

Dat was een spetterende lezing van Bas Kreuger over geschiedenis en nut van de Waterlinie voor NL en de Ronde Venen. En ondanks het mooie weer was de wachtkamer van het Spoorhuis goed gevuld. Bas weet echt veel van dit onderwerp, en bouwt ook een goed verhaal op. Conclusie: t heeft nogal wat gekost, maar zonder waterlinie hadden wij hier vaker vreemde soldaten over de vloer gehad.

Zaterdag 4 februari 2017: het eerste diner in de
Orient-Express.

gertorientexpress

Zaterdag 4 februari bereidde maitre Dick Pater een uniek orient-express diner (zie hieronder)  in een uitverkocht Spoorhuis. Dat was lekker Dick! Meer van dit soort thema-avonden volgen, dus volg ons op Facebook of schrijf u in voor onze nieuwbrief via info@hetspoorhuis.nl

dinerorientexpress

Lees hier het artikel dat het AD over deze bijzondere avond publiceerde.

Zondag 4 december 2016: Sinterklaas in het Spoorhuis Vinkeveen

img_6860

De goedheiligman gebruikte het Spoorhuis voor een paar dagen in december als zijn paleis. Kinderen konden een kleurplaat uit De Groene Venen bij hem inleveren – en voor de mooiste had de  Sint een aantal leuke prijzen. Er werden veel liedjes gezongen, treintjes gereden en de Sint was zo tevreden dat ie overweegt volgend jaar terug te keren. Dank u Sinterklaasje!

15252466_1605219159492121_7184948809747689319_o

15304267_1605218782825492_7459905035103394746_o

Zondag 6 november 2016: Hillary en Donald in het Spoorhuis Vinkeveen

14962732_1086906634762642_478777726615219207_n

Op deze Amerikaanse middag vertelde Gert Tetteroo over de Nederlandse wortels van New York. Erik van Bruggen gaf commentaar op de kansen van beide kandidaten in een uitverkocht Spoorhuis. 
De uitslag van de verkiezingen was helaas niet conform de verwachtingen van de vele aanwezigen: 100 % bij ons stemde op Hillary!

OpenMonumentendagOp zondag 11 september 2016 waren wij open voor het publiek ivm Open Monumentendag. Mede door een actie met weekblad de Groene Venen kwamen er heel veel mensen om het Spoorhuis te bezichtigen, historische films te bekijken en te luisteren naar de spoorhistorische verhalen van Cock Willers en Klaas Pater. Lees ook het verslag op onze Facebook-pagina.

Op zondag 3 juli 2016 zijn we met een enthousiaste groep gaan wandelen over de spoorlijn van Mijdrecht naar De Angstel, met een heerlijke lunch in het Spoorhuis. Het was heerlijk en op het laatst ook nog spannend.   Hier kunt u het verslag lezen.
Wim Wegman (hier op de foto centraal), de sprankelende spoor-schrijver over de voormalige Haarlemmermeer-lijnen, vertelde onderweg honderduit over opkomst en ondergang van deze bijzondere treinverbinding.

spoorwandelen0307light

Zondag 1 mei 2016
Lees hier een mooie blog over de inmiddels gehouden rondleiding op 1 mei 2016. Of bekijk hier een korte film-impressie van de 1-mei bijeenkomst, met als sprekers: journalist / spoorliefhebber Wim Wegman over opkomst en ondergang van de de Haarlemmermeer lijnen en het Station Vinkeveen, gevolgd door een wandeling door en rond het pand met geschiedeniskenner/scheepsbouwer Klaas Pater over hoogtepunten uit de geschiedenis van het Spoorhuis

flyer-lezing

Zaterdag 12 en Zondag 13 maart 2016 Open Dagen
Zondag 13 maart organiseerden wij een open dag voor alle Vinkeveners – dat werd heel erg druk met honderden bezoekers die het zojuist gerestaureerde spoorhuis wilden bewonderen. Er waren bijzondere bezoekers bij, met ondermeer twee kinderen van de laatste stationschef Boellaard die prachtige foto’s en twee jubileumboeken uit 1942 voor ons mee hadden.

10484737_561042920728042_291677598691185298_n
Zaterdag 12 maart ontvingen wij onze buren in het Spoorhuis – en dat was een zeer prettige kennismaking.

Maandag 7 maart 2016, Feestelijke (her)Opening Spoorhuis
spoorhuisgeopendlight

Maandag 7 maart 2016 werd het Spoorhuis feestelijk heropend door  commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Maarten Divendal. Het was een heerlijke en zonnige middag in Vinkeveen, en de feestvreugde werd nog verhoogd omdat oud-bewoonster mevrouw Stoof en nieuwe bewoner Gert Tetteroo beiden jarig waren. Stoomfluiten, klassieke trein-liedjes door Annemieke Tetteroo, een model van couturier Aziz en veel blije mensen: Leve het Spoorhuis! Hier het nieuws-item inclusief video die RTV Utrecht op 7 maart uitzond.

Het Spoorhuis is het meest origineel bewaard gebleven station uit de periode rond 1900.  Ideaal voor vergaderingen, brainstorm-sessies, feestelijkheden en evenementen. Wij staan open voor suggesties over onderwerpen voor publieks-evenementen, laat s.v.p. horen via info@hetspoorhuis.nl.

Scroll to Top